Angst om te lenen lijkt verdwenen

Angst om te lenen lijkt verdwenen

Nederland is uit de crisis. We willen weer graag geld uitgeven, maar hebben niet altijd genoeg spaargeld om al onze plannen te realiseren. Dan maar een lening afsluiten? Hoe (on)verstandig is dat?

Woningisolatie, toekomstbestendig maken van de woning of de aanschaf van een nieuwe auto. Het zijn grote uitgaven die u misschien steeds heeft uitgesteld omdat u het geld daarvoor niet beschikbaar heeft. Maar een lening afsluiten is een hele stap. Wat doen andere Nederlanders?

Recordjaar voor leningen
Nu het weer goed gaat met onze economie lijkt de angst om geld te lenen verdwenen. Het aantal consumptieve kredieten neemt behoorlijk toe. In 2016 werd er voor 3,4 miljard aan leningen verstrekt, 21% meer dan in 2015. En in 2017 lijkt die trend door te zetten, het wordt waarschijnlijk een recordjaar voor leningen. Overigens gaat het in de cijfers niet alleen om nieuwe leningen, maar ook om oversluitingen.

Vertrouwen en financiële ruimte
Moet u niet langer aarzelen en ook kiezen voor een krediet? Die conclusie is te kort door de bocht. Dat er meer leningen worden afgesloten, hangt samen met het toegenomen consumentenvertrouwen waardoor de bereidheid om geld uit te geven groter is. En omdat mensen in een betere financiële positie verkeren dan een paar jaar geleden, kunnen zij hun betalingsverplichtingen beter nakomen. Maar gelden die argumenten ook voor u?

Verantwoord lenen
Een lening afsluiten is alleen verstandig als dat op een verantwoorde manier gebeurt. Want geld lenen kost geld en een leenadvies is dan ook geen overbodige luxe. Neem daarvoor contact op met ons kantoor. Wij bespreken met u of u zich wel prettig voelt bij een lening. Misschien kunt u beter gaan sparen om uw doel te bereiken.

Rente aftrekbaar?
In ons adviesgesprek kijken we naar de kosten van de lening. De rente is op dit moment relatief laag, ook bij consumptieve kredieten. Gebruikt u het geld voor woningverbetering, dan is de rente bovendien aftrekbaar. Op die manier vallen de kosten lager uit. Wij bespreken alle consequenties van een lening en berekenen wat voor u een verantwoord leenbedrag is, zodat de maandlasten passen binnen uw budget. En natuurlijk adviseren we u over de leenvorm die het beste past bij uw bestedingsdoel en bij uw persoonlijke wensen.