Bespreek uw hypotheekmogelijkheden met ons

Bespreek uw hypotheekmogelijkheden met ons

Sinds ruim een jaar is het voor zzp-ers gemakkelijker om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te krijgen. Toch maken nog maar weinig ondernemers daar gebruik van. Hoe staat het met úw hypotheekmogelijkheden?

Het inkomen van ondernemers is minder vast dan dat van mensen in loondienst en daarom is het voor hen lastiger om een hypotheek te krijgen. Banken willen nu eenmaal zo veel mogelijk zekerheid dat de hypotheeklasten gedurende de hele looptijd betaald kunnen worden en dat de hele schuld wordt afgelost. Maar dat wil niet zeggen dat u als zzp’er geen woning kunt kopen. In feite zijn uw hypotheekmogelijkheden verbeterd. Zo kunt u al in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG als u nog maar een jaar ondernemer bent. Maar wat heeft u aan NHG?

Geen restschuld
NHG is een garantieregeling van het Waarborgfonds Eigen Woning. De regeling geeft uw bank de garantie dat uw hypotheek wordt afgelost als u door bijvoorbeeld een echtscheiding of het overlijden van uw partner in de financiële problemen komt. Als u dan uw hypotheeklasten niet meer kunt betalen, moet u uw woning verkopen. Maar als de opbrengst onvoldoende is om uw hypotheekschuld mee af te lossen, heeft u een restschuld. Het Waarborgfonds neemt deze restschuld dan over.

Korting op de hypotheekrente
Omdat banken zoveel zekerheid hebben dat uw hypotheek wordt afgelost, zijn zij bereid u een korting te geven op de hypotheekrente. Een hypotheek met NHG geeft u dus zowel lagere maandlasten als de zekerheid dat u niet met een restschuld blijft zitten. Voor de NHG-zekerheid betaalt u een eenmalige premie van 1% over de afgesloten hypotheek.

Niet alleen uw (ondernemers)inkomen
De reden dat meer ondernemers in aanmerking komen voor NHG is dat er niet alleen naar uw ondernemersinkomsten van de afgelopen drie jaar wordt gekeken. Al uw inkomsten in de afgelopen jaren tellen mee, ongeacht of u dat als ondernemer of in loondienst verdiende. Wel moet u ook een deel van de financieringskosten zelf dragen. Om dat eigen geld in te brengen, moet u dus wel enig vermogen hebben.

Perspectief
Niet alleen de harde inkomens- en vermogenscijfers zijn van belang. Banken hebben tegenwoordig ook meer oog voor het perspectief van uw bedrijf en uw kansen op de arbeidsmarkt als u als ondernemer niet slaagt. Het totale plaatje wordt meegewogen bij de vraag welke hypotheek u kunt krijgen.

Al met al zijn de kansen voor ondernemers om een hypotheek te krijgen verbeterd. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met ons kantoor.