Financiële reserve door slim te sparen

Financiële reserve door slim te sparen

Sparen voor onverwachte kosten of voor een toekomstdroom is erg belangrijk. Daarover zijn Nederlanders het eens. Toch heeft maar liefst 40% geen financiële buffer. Vindt u het moeilijk om te sparen? Met de volgende tips lukt het toch.

Voor driekwart van de Nederlanders geeft sparen een veilig gevoel. Logisch, want hoe fijn is het om over geld te kunnen beschikken op het moment dat dat nodig is. De helft van de spaarders heeft als belangrijkste spaardoel: een buffer voor financiële tegenslagen. Jonge huurders sparen bovendien vaak voor een eigen woning, ouderen voor aanvullend pensioen.

Waarvoor geld reserveren?
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) raadt aan om tenminste 10 procent van het inkomen te sparen voor “reserveringsuitgaven”. Dan gaat het bijvoorbeeld om vervanging van kapotte meubels, witgoed en apparaten, onderhoud van huis en tuin en onverzekerde ziektekosten en een duur uitgevallen apk. Ook voor uitgaven aan kleding, uitstapjes en vakantie kan geld apart gezet worden.

Slimme spaarstrategieën
Veel mensen weten niet hoe ze het beste kunnen sparen. Het lukt gewoon niet. Herkent u dat? Er zijn allerlei slimme manieren om wél spaarsucces te hebben.

  1. Verlaat het idee dat u op eigen initiatief geld opzij zet zodra er iets over is. Regel liever dat er iedere maand op een vaste dag automatisch een vast bedrag overgemaakt wordt naar uw spaarrekening.
  2. Kom niet aan uw spaargeld en kies daarom een realistisch spaarbedrag. Want als het bedrag te hoog is, komt u aan het eind van de maand niet uit en moet u toch weer iets van uw spaarrekening halen.
  3. Open een spaarrekening bij een andere bank. Voor uw reguliere uitgaven gebruikt u dan de ene pas en de app op uw telefoon. De pas van de spaarrekening gebruikt u eenvoudig niet. U bergt hem op en gebruikt ook geen app. Zo blijft u van uw spaargeld af.
  4. Kies voor een spaarrekening waar het geld een bepaalde periode vaststaat. U krijgt dan vaak een hogere rente. Deze vorm is alleen niet geschikt als u altijd bij uw geld wilt kunnen voor onverwachte uitgaven.

Sparen onderdeel van financieel plan
Spaart u voor een concreet doel in de toekomst? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij integreren uw spaarplannen in een financieel plan. Dat is een plan om toekomstdromen financieel te realiseren en de kans op financieel verlies zo klein mogelijk te houden. We kijken bij het maken van het plan heel breed naar al uw financiële regelingen, naar financiële risico´s en naar oplossingen die passen bij uw situatie.