Goed verzekerd met uw caravan op pad

Goed verzekerd met uw caravan op pad

Een caravanverzekering is niet verplicht, maar als u gehecht bent aan uw vakantiehuis op wielen, neemt u natuurlijk geen risico. Wat kunt u eigenlijk verwachten van een caravanverzekering?

De caravanverzekering verzekert schade aan uw caravan en alles wat daaraan vastzit zoals kastjes, tafels en bedden. De losse spullen die bij de caravan horen, zoals borden, meubilair en gordijnen, kunt u meeverzekeren met een inventarisdekking. Het is verder verstandig om ook zaken als een voortent, luifel, mover, airco, satellietschotel of fietsenrek te verzekeren. Die vallen niet altijd onder de standaarddekking, maar u kunt ze vaak wel apart op de polis laten zetten. De spullen die u van huis meeneemt (bijvoorbeeld een camera of kleding), worden beschouwd als bagage. Daarvoor biedt een reisverzekering dekking bij beschadiging, verlies of diefstal.

Nieuwwaarde of dagwaarde
Diefstal van de caravan is uiteraard ook gedekt evenals repatriëring van de caravan wanneer hij bijvoorbeeld niet meer kan rijden en een vervangende caravan nodig is of vervangend verblijf bij ernstige schade. Speciale aandacht verdient schade door hagel en storm. Daarvoor heeft u meestal een aanvullende dekking nodig. Ook rechtsbijstand kan aanvullende verzekerd worden. Een belangrijke vraag is wat verzekeraars uitkeren bij total loss? Is dat de nieuwwaarde (de oorspronkelijke cataloguswaarde) of de aanschafwaarde (dat wat u betaald heeft)? En vanaf welke leeftijd wordt de dagwaarde (wat uw caravan op dat moment nog waard is) uitgekeerd?

Voorzorgsmaatregelen
Een verzekeraar wil bij schade of diefstal wel uitkeren, maar dan moet dat niet veroorzaakt zijn door onvoorzichtigheid of onachtzaamheid. Daarom staat in de voorwaarden meestal dat u uw caravan goed moet beveiligen, bijvoorbeeld met een wielklem, een koppelingsslot of een disselslot. Ook moet u de caravan veilig stallen in een goed afsluitbare of bewaakte ruimte.

Schade doordat u de caravan niet goed onderhoudt, wordt vaak niet vergoed. Bij veel caravanverzekeraars moet u daarom een erkend onderhoudsrapport kunnen laten zien, dat niet ouder is dan twee jaar. Ook schade die ontstaat doordat de caravan te zwaar beladen was, wordt vaak niet vergoed. En u moet voorzorgsmaatregelen treffen als er slecht weer, vorst, storm of hagel op komst is.

Laat u adviseren
Er lijken veel mitsen en maren te zitten aan de caravanverzekering, maar eigenlijk zijn de voorwaarden en de dekking heel logisch. Wel is het goed om u vooraf te laten adviseren. Want welke dekking voor u geschikt is hangt onder meer af van de leeftijd van de caravan, de manier waarop u hem gebruikt en uw persoonlijke wensen. Neem daarom contact op met ons kantoor.