Maak uw kind financieel redzaam

Maak uw kind financieel redzaam

U wilt natuurlijk dat uw kind nooit met geldproblemen hoeft te worstelen. Daarom is een financiële opvoeding van groot belang. Maar wat moet uw kind eigenlijk weten en kunnen als hij 18 is? En hoe kunt u hem daarbij helpen?

Uit het laatste European Consumer Payment Report blijkt dat jongeren veel slechter met geld omgaan dan mensen in andere leeftijdscategorieën. Bijna 30 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar heeft de financiën niet op orde. Een derde vindt het kopen van spullen op krediet of met geleend geld absoluut geen probleem. En bijna zestig procent is het afgelopen jaar te laat geweest met het betalen van één of meer rekeningen. In andere leeftijdscategorieën was dit 40 procent.

Financiële vaardigheden
Om op zijn 18e financieel zelfstandig te kunnen functioneren, moet een kind gaandeweg allerlei vaardigheden ontwikkelen. Zoals: weten wat hij wel en niet kan met zijn zakgeld, veilig kunnen pinnen en online iets kunnen kopen. Maar hij moet ook snappen hoe hij bijvoorbeeld via sociale media verleid wordt om iets aan te schaffen. Daarnaast moet hij kennis hebben van de financiële risico´s die hij loopt met zijn mobiele telefoon. En met het oog op de lange termijn, moet hij kunnen sparen.

Tips van het Nibud
Voor uw kind financieel redzaam is, moet hij dus veel leren. De rol van u als ouder is daarbij heel belangrijk. Maar weet u eigenlijk wat uw kind moet kunnen en wat hij nodig heeft? Omdat veel ouders met vragen zitten, ondersteunt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hen bij de financiële opvoeding. U kunt bijvoorbeeld de financiële opvoedwijzer raadplegen, die laat zien welke vaardigheid hoort bij welke leeftijd, en hoe u uw kind kunt begeleiden.

Dromen waarmaken
Een goede financiële opvoeding helpt zeker om problemen in de toekomst te voorkomen. Want u leert uw kind verantwoordelijk met geld om te gaan. Tegelijk gunt u uw kind een financieel zetje in de rug aan het begin van zijn volwassen leven. Om de studietijd door te komen of om een eigen woning te kunnen kopen. Neem daarom contact op met ons kantoor om te praten over een mooi spaarplan dat uw kind de kans geeft dromen waar te maken.