Nieuwbouwhuis. Hoe financiert u het meerwerk?

Nieuwbouwhuis. Hoe financiert u het meerwerk?

Als u een bestaande woning koopt, weet u wat u krijgt. Maar een nieuwbouwwoning is nog in aanbouw en meestal kunt u de woning aan uw wensen laten aanpassen. Dat wordt meerwerk genoemd. Maar hoe financiert u dat meerwerk?

De aannemer die uw huis bouwt, heeft een standaardontwerp dat voor alle woningen gelijk is. Maar u heeft misschien andere ideeën voor uw woning. Een stopcontact of een radiator op een andere plek. De keuken of de badkamer in een andere uitvoering. Een extra dakraam of een buitenkraan. De aannemer biedt u daarom een meerwerklijst aan, waarop staat wat u aan de woning kunt laten aanpassen en wat dat u extra kost. Het kan ook zijn dat u ervoor kiest dat bepaalde werkzaamheden niet worden uitgevoerd. Dan is er sprake van minderwerk en bent u goedkoper uit. Doorgaans krijgt u dan geld terug.

Leg afspraken vast
Voor alle partijen moet duidelijk zijn hoe het meerwerk precies wordt opgeleverd en tegen welke prijs. De aanpassingen moeten daarom duidelijk omschreven worden. Leg de afspraken schriftelijk vast om misverstanden te voorkomen. En let op! Meerwerk heeft betrekking op aanpassingen tijdens de bouw. Betrekt u de woning en laat u de keuken of badkamer eruit slopen en vervangen? Dan is dat geen meerwerk, maar een verbouwing.

Meefinancieren in de hypotheek
De werkzaamheden die in de meerwerklijst van de aannemer staan, kunt u meestal meefinancieren in de hypotheek. Dat kan ook de aanleg van uw tuin zijn of een dakkapel of uitbouw. Wel moet de hypotheek binnen de mogelijkheden van uw inkomen blijven vallen. Ook moeten de kosten van de aanpassingen in verhouding zijn tot de koopsom. Voor gouden kranen in een huis van twee ton, krijgt u geen lening. Zoek van tevoren goed uit waar de grens ligt, want elke geldverstrekker hanteert zijn eigen regels met betrekking tot financiering van meerwerk. Vaak geldt er een maximumpercentage van de kosten, bijvoorbeeld 25% van de koopsom. Komt u daar bovenuit, dan financiert u de rest uit eigen zak.

Alles goed doorspreken
Heeft u een nieuwbouwwoning op het oog? Neem dan contact op met ons kantoor om de financiering te bespreken. Een hypotheek voor een nieuwbouwwoning zit anders in elkaar dan een hypotheek voor een bestaande woning. Wij gaan met u om de tafel om uit te leggen hoe een en ander precies werkt en in hoeverre u meerwerk in de hypotheek kunt meefinancieren.