Vader als huisbaas, iedereen blij

Vader als huisbaas, iedereen blij

U wilt uw (studerende) kind aan woonruimte helpen. Dan zou u een woning kunnen kopen om deze aan hem of haar te verhuren. Door slim gebruik te maken van allerlei regelingen, kan dat zowel voor u als voor uw kind voordelig uitpakken.

Als u veel spaargeld heeft, kan een investering in een huurwoning interessant zijn, omdat het rendement dan meestal hoger is dan de rente op uw spaarrekening. De winst hangt uiteraard af van de kosten en de baten. De kosten zitten in het onderhoud aan de woning, de premie voor de opstalverzekering, de onroerend zaakbelasting en de rendementsheffing. Die rendementheffing valt overigens lager uit dan wanneer u het geld op de spaarrekening laat staan. Een verhuurd huis wordt namelijk minder zwaar belast dan spaargeld. Verder mist u de rente over uw spaartegoed, maar daar staat tegenover dat u profiteert van de waardevermeerdering van de woning. Besef echter wel dat het pand ook in waarde kan dalen.

Huurtoeslag en belastingvrije schenking
Last but not least zit uw winst uiteraard in de huurinkomsten. Hoe meer huur u vraagt, hoe groter het rendement. Als het om uw zoon of dochter gaat, wilt u misschien de huurprijs laag houden en alleen uw kosten gecompenseerd zien. Maar als uw kind een laag inkomen heeft, is een lage huur misschien niet nodig. Want onder voorwaarden kan hij dan huurtoeslag krijgen. Voor hem scheelt dat een slok op een borrel, terwijl u toch het volle pond aan huur ontvangt. Gunt u uw kind nog meer financieel voordeel? Dan kunt u hem jaarlijks maximaal 5.363 euro belastingvrij schenken. Als uw kind dat gebruikt om de huur te betalen, is hij nog eens bijna 450 euro per maand voordeliger uit. Afhankelijk van de hoogte van de huurtoeslag, kan het dan zelfs zo zijn dat hij gratis woont.

Hypotheek nodig?
Heeft u niet genoeg spaargeld om een woning te kopen, dan kunt u voor het ontbrekende deel een hypotheek afsluiten. Of dat lukt, hangt vooral af van uw inkomen en uw vermogen. Met een hypotheek valt uw rendement wel een stuk lager uit, omdat u naast de genoemde kosten ook hypotheekrente betaalt. Die rente is niet aftrekbaar, maar u bent daardoor niet verplicht de hypotheek gedurende de looptijd in stappen af te lossen.

Welkom voor rekensom en advies
Wanneer u een hypotheek wilt voor de aanschaf van een huurwoning voor uw kind, neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken welk hypotheekbedrag u nodig heeft, wat de investering u dan uiteindelijk gaat kosten en wat het u kan opleveren. We zorgen bovendien voor een hypotheek die bij u past en die flexibel is.