Zet u uw huis te koop?

Zet u uw huis te koop?

De gekte op de Nederlandse woningmarkt begint iets af te nemen. Prijzen stijgen minder hard en er worden meer woningen te koop aangeboden. Nu de rust terugkeert, is voor u misschien juist het moment aangebroken om verhuisplannen te maken.

Door de overspannen huizenmarkt van de afgelopen jaren, hebben veel huizenbezitters hun verkoopplannen even uitgesteld. Want wie zijn huis verkoopt, moet wel een andere woning zien te bemachtigen. En als de concurrentie met andere kopers groot is, is dat lastig. Geduldig wachten en toezien hoe de eigen woning in waarde stijgt, zagen velen als een betere strategie.

Groter aanbod op de woningmarkt
Nu lijkt er volgens makelaarsvereniging NVM een kentering te komen. Door de hogere prijzen, zijn woningen een stuk minder betaalbaar geworden en haken aspirant kopers af. Daardoor daalt de verkoopkans van te koop staande woningen en neemt de snelheid waarmee verkocht wordt af. Bovendien worden er meer woningen te koop gezet. Want verkopers verwachten dat prijzen gaan stabiliseren en willen nu cashen. Het aantal te koop staande woningen is door deze ontwikkelingen toegenomen. En dat remt prijsstijgingen nog verder.

Nu verkopen?
Als het aanbod toeneemt en prijzen minder hard stijgen, zal het misschien iets meer moeite kosten uw huis te verkopen, maar zult u gemakkelijker een andere woning kunnen aanschaffen. Misschien is dat voor u een reden om uw verhuisplannen toch concreet te maken. Uiteraard spelen niet alleen de prijsontwikkelingen een rol bij uw verhuiswensen. Als uw gezin groeit, wilt u een grotere woning. Als uw kinderen juist de deur uit zijn, wilt u misschien liever wat bescheidener wonen. Ook verduurzaming kan een reden zijn om te verhuizen. Want gaat u de investeringen in energiebesparende maatregelen wel terugverdienen? Of verhuist u liever naar een woning die al een goed energielabel heeft?

Nieuwe hypotheek
Wilt u uw verhuiswens vervullen en gaat u uw huidige woning te koop zetten? Dan heeft u voor de nieuwe woning een nieuwe hypotheek nodig. Een hypotheekverstrekker kijkt dan opnieuw naar uw financiële situatie. Neem contact met ons op om te bespreken wat op dit moment uw hypotheekmogelijkheden zijn en in welke prijsklasse u een nieuwe woning kunt gaan zoeken.