Ken uw bedrijfsrisico’s en laat u adviseren

Ken uw bedrijfsrisico’s en laat u adviseren

Mkb-bedrijven in Nederland onderkennen vaak wel dat er bedrijfsrisico’s zijn. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze maatregelen treffen om de risico’s te beperken en de impact van een schade te verminderen. Jammer, want goed ondernemerschap hangt ook af van goed risicomanagement.

De Universiteit Twente komt ieder jaar met de Nationale monitor risicomanagement mkb, gebaseerd op een onderzoek in opdracht van Avéro Achmea. De monitor geeft inzicht in de risico’s die mkb-ondernemers zien, de impact die deze risico’s hebben en de maatregelen die ze nemen om met de risico’s om te gaan. De belangrijkste risico’s op dit moment zijn volgens de ondervraagden:

  1. Schaarste op de arbeidsmarkt (21% ziet dit als zeer belangrijk en nog eens 37% als belangrijk)
  2. Cybercrime en cyberonveiligheid (21% ziet dit als zeer belangrijk en 32% als belangrijk)
  3. Onverwachte kostenstijgingen van grondstoffen en personeel (inflatie) (19% ziet dit als zeer belangrijk en 36% als belangrijk)
  4. Schaarste van grondstoffen en halffabricaten (14% ziet dit als zeer belangrijk en 21% als belangrijk)

Bedrijfscontinuïteit of winstgevendheid in gevaar
Mkb’ers in de dienstensector zien vooral cyber als een belangrijk risico met de grootste impact op de bedrijfscontinuïteit. Ondernemers in een industriële omgeving zien dat ook, maar vrezen vooral voor een kostenstijgingen en schaarste. Dat zet de winstgevendheid onder druk. Bijna alle ondernemers zijn van mening dat de risico’s en de impact in de toekomst zullen toenemen.

Geen zorgen?
Hoewel mkb’ers de risico’s wel zien, treffen ze lang niet allemaal maatregelen om die te beperken of de impact van schade te verkleinen. Zo’n 24% van de mkb’ers neemt bewust geen maatregelen. Managers die bij het mkb in loondienst zijn, zijn wat voorzichter en proberen vaker schade te voorkomen of te beperken dan mkb-ondernemers zelf. Ook schatten kleinere mkb-bedrijven risico’s en gevolgen lager in dan grotere mkb-ondernemingen. En opvallend: een op de drie ondernemers in het mkb wint geen advies in voor de belangrijkste bedrijfsrisico’s.

Maak werk van risicobeheer
Risicobeheer is een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap, want het maakt uw bedrijf toekomstbestendiger. Risicobeheer houdt in: inventariseren welke risico’s u loopt en inschatten wat de impact van de schade is op de bedrijfscontinuïteit. Maar ook: analyseren hoe de risico’s met elkaar samenhangen en nagaan welke preventiemaatregelen u kunt treffen. En welke verzekeringen bieden uitkomst als er toch iets gebeurt? Risico’s managen is bovendien een doorlopend proces. Want wat verandert er als uw bedrijf zich ontwikkelt, als er iets wijzigt in wet- en regelgeving of als er andere technologische mogelijkheden zijn?

Wij bespreken uw bedrijfsrisico’s graag met u, adviseren u over verzekeringsoplossingen en houden regelmatig een vinger aan de pols. Neem contact op met ons kantoor voor een goed gesprek.



Schade melden
Afspraak maken
Polissen