Op vakantie? Vergeet uw groene kaart niet!

Op vakantie? Vergeet uw groene kaart niet!

Als u met de auto over de grens gaat, is het altijd verstandig om uw internationale verzekeringsbewijs – beter bekend onder de naam groene kaart – mee te nemen. Sterker nog: als u dat niet doet, bent u in sommige landen niet verzekerd!

Van de meeste autoverzekeraars krijgt u al jaren geen fysieke groene kaart meer toegestuurd. In plaats daarvan sturen ze een pdf, die u kunt opslaan op uw telefoon of tablet of kunt uitprinten. Maar let op: dit voldoet niet overal.

Verplicht

In sommige landen bent u namelijk verplicht om een officiële groene kaart bij u te hebben, die is afgegeven door de verzekeringsmaatschappij. Sinds 2020 hoeft die niet meer per se op groen papier te zijn gedrukt, wit mag ook. De kaart is een jaar geldig. Voor welke landen dit geldt, kunt u op uw groene kaart lezen onder de rubriek ‘dekkingsgebied’.

Niet verzekerd

Gaat u naar één van deze landen en heeft u geen groene kaart? Dan is de kans groot dat u bij een grenscontrole niet verder mag voordat u ter plekke een lokale autoverzekering heeft afgesloten. Als dit niet mogelijk is, komt u het land niet in. Is er geen grenscontrole en raakt u betrokken bij een ongeluk? Dan bent u niet verzekerd.

Aanhanger en caravan

Heeft u een aanhanger of caravan die meer weegt dan 750 kilo? Dan heeft u daarvoor in sommige landen een aparte groene kaart nodig. Deze is, net als die van uw auto, maximaal een jaar geldig.

Maak een print

Gaat u naar een land waar het niet verplicht is om uw groene kaart bij u te hebben? Dan is het toch verstandig om dit wel te doen. Al was het maar omdat er veel informatie opstaat over wat u moet doen in geval van schade. Print uw internationale verzekeringsbewijs dus uit en neem het mee.

Groene kaart aanvragen

Heeft u geen officiële groene kaart maar denkt u die wel nodig te hebben? Neem contact met ons op, dan vragen wij er één voor u aan. Houd er rekening mee dat dit ruim een week kan duren. Wacht dus niet te lang!Schade melden
Afspraak maken
Polissen